[vc_row el_position=”first last”] [vc_column] [pt_text text_align=”align-left” color=”#7a7a7a” el_position=”first”]

 Vanuit mijn re-integratietraject kreeg ik de mogelijkheid aangeboden om een 8 weekse Mindfulness training te gaan volgen. Voorafgaand aan de training heb ik een film bekeken waarin beelden werden laten zien over hoe Mindfulness positief heeft bijgedragen aan de geestelijke gezondheid van oorlogsslachtoffers. Ik raakte benieuwd naar deze vorm van training, maar kon nog moeilijk voor mezelf plaatsen wat het precies in zou houden.

Ik heb ervaren dat Mindfulness een training is waarbij je zonder verwachtingen aan kunt deelnemen en je het eigenlijk maar over je heen moet laten komen. Vanaf de eerste cursusdag worden meditatie oefeningen met leesmateriaal meegegeven. Al gauw werd mij helder dat deze oefeningen mijn denkwijzen begonnen te beïnvloeden. Vanaf dag 1 van de training werd ik me er van bewust dat Mindfulness inhoudt dat men het afdwalen van gedachten herkent, dit opmerkt en op een vriendelijke manier weer terughaalt naar de situatie in het hier en nu. Hierdoor heeft Mindfulness mij geleerd dat men ondanks alle dagelijkse hectiek waarin iemand in meegesleurd kan worden, dat het ook in die situaties juist zo belangrijk is om aandacht voor jezelf te hebben. Het heeft mijn bewustzijn beinvloed doordat het opmerken van mijn afgedwaalde gedachten mij terughaalt in datgene waar ik op dat moment mee bezig ben. Hierdoor leer ik meer genieten van het kleine in het leven en ben ik me meer bewust geworden van de dingen die mij positieve energie geven.

Eigenlijk draait het om de meeste simpele dingen in het leven, maar waar tegenwoordig nauwelijks meer aandacht voor is door alle hoge eisen die de maatschappij kan stellen. Mindfulness laat een persoon stilstaan bij het waarderen van het grote tot aan het meest kleine in het leven. Het uitgangspunt van de training waarbij liefde voor jezelf, maar ook liefde voor een ander centraal staat heeft mij bij mijn gevoel teruggebracht. Hierdoor besef ik nu meer hoe belangrijk het is om dicht bij mijzelf te blijven te staan.

De meditatie oefeningen hebben me een gevoel van rust maar ook een gevoel van doorzetten gegeven, doordat het mij momenten heeft gegeven om me apart af te zonderen en alle gevoelens (zowel prettige als nare) over me heen te laten komen. Tijdens deze oefeningen richt men zich telkens op de ademhaling, waardoor ik heb ervaren dat de ademhaling iets krachtigs in het lichaam van een mens is. Veel meer dan alleen het geven van zuurstof in het lichaam. De ademhaling kan verschillende soorten emoties dragen, controleren en reguleren. Dit is een gegeven waarin geoefend kan blijven worden en wat een persoon gaandeweg op zijn of haar manier telkens zelf moet leren ervaren.

Na acht weken Mindfulness kan ik zeggen dat het vooral mijn bewustzijn heeft beïnvloed. Gaandeweg hoop ik door deze bewustwording steeds meer controle te kunnen krijgen over mijn eigen ziel en lichaam. 

[/pt_text] [pt_marginblock content=”25″ measure=”px”] [vc_raw_html el_position=”last”] 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 [/vc_raw_html] [/vc_column] [/vc_row]